Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
studia stacjonarne pierwszego stopnia
Liczba semestrów - 7
Profil - ogólnoakademicki
Dziedzina - nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca - rolnictwo i ogrodnictwo
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom - inżynier
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów - 210
Łączna liczba godzin zajęć - 2426
Zakres postępowania kwalifikacyjnego
Konkurs świadectw dojrzałości, średnia ważona, poziom podstawowy lub rozszerzony; język obcy (waga 1) i 1 przedmiot (waga 4) do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki z astronomią, geografii, matematyki.
Laureaci i finaliści wybranych olimpiad stopnia centralnego, konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych są zwolnieni z postępowania kwalifikacyjnego.
Uwzględniane olimpiady: biologiczna, geograficzna, wiedzy i umiejętności rolniczych.
Program studiów
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe
Absolwent studiów inżynierskich pierwszego stopnia dysponuje pogłębioną wiedzą oraz umiejętnościami z zakresu biologicznych podstaw produkcji roślinnej, biotechnologii roślin, mikrobiologii środowiskowej oraz ekologii. Jest świadomy znaczenia postępu biologicznego w rolnictwie i zna możliwości wykorzystania dla jego wzrostu zarówno nowoczesnych metod doskonalenia roślin jak również badań podstawowych. Rozumie problemy z zakresu ochrony środowiska i przyrody w obszarach rolniczych. Potrafi korzystać z fachowego piśmiennictwa, narzędzi informatycznych i zasobów internetowych. W oparciu o zdobytą wiedzę z obszaru nauk przyrodniczych i ścisłych potrafi kreatywnie myśleć i rozwiązywać podstawowe problemy dotyczące szeroko pojętych zagadnień rolniczych i biologicznych. Absolwent posługuje się językiem obcym na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy, w tym językiem specjalistycznym z zakresu biologii i rolnictwa. Ma umiejętność samodzielnego zdobywania wiedzy i jej wykorzystania w celu podnoszenia kompetencji zawodowych i szybkiego dostosowania się do zmian na rynku pracy. Posiada umiejętności interpersonalne, efektywnie pracuje w zespole, potrafi działać w sposób przedsiębiorczy z zachowaniem norm etycznych i prawnych. Zgodnie z obowiązującymi wymogami, absolwenci posiadają wykształcenie rolnicze, które upoważnia ich do nabycia gospodarstwa rolnego lub ziemi rolnej/nieruchomości rolnej.
Możliwość zatrudnienia
Kierunek ten zapewnia wszechstronne przygotowanie do pracy w inspekcji fitosanitarnej i nasiennej oraz ochrony roślin, w instytucjach związanych z ochroną środowiska i przyrody, w ośrodkach doradztwa rolniczego, ale również w instytutach naukowych, laboratoriach badawczych w stacjach i firmach hodowlanych oraz w jednostkach zajmujących się produkcją i obrotem materiałem siewnym, a także w sektorze Start-up i Know How dla nowoczesnego rolnictwa. Dzięki opanowaniu różnorodnych technik biologii molekularnej, kultur in vitro, analizy instrumentalnej absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy w laboratoriach biotechnologicznych.