
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
studia stacjonarne I stopnia
Liczba semestrów |
7 |
|
Profil |
ogólnoakademicki |
|
Dziedzina |
nauki rolnicze |
|
Dyscyplina wiodąca |
rolnictwo i ogrodnictwo |
|
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
inżynier |
|
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
210 |
|
Łączna liczba godzin zajęć |
2448 |
|
Przedmioty obowiązkowe Ekonomia; technologie informacyjne; biologia; matematyka; mikrobiologia; geologia, geomorfologia i gleboznawstwo; ochrona własności intelektualnej; język obcy; kultura, sztuka i tradycja regionu; fizyka; chemia; laboratorium chemiczne; meteorologia i klimatologia; ekologia; ochrona przyrody; statystyka; hydrologia i ochrona wód; chemia środowiskowa; systemy informacji przestrzennej; gospodarka wodno-ściekowa; fizjologia roślin z biochemią; zagrożenia cywilizacyjne i zrównoważony rozwój; środowiskowe funkcje użytków rolnych; gospodarowanie odpadami; ochrona gleb; alternatywne źródła energii; biotechnologia w ochronie środowiska; prawo i ekonomia w ochronie środowiska; środowiskowe funkcje lasu; ochrona powietrza; ocena oddziaływania na środowisko; monitoring środowiska; grafika inżynierska z elementami ergonomii. |
||
Przedmioty fakultatywne Dla specjalności Biotechnologia środowiska: biologia molekularna i podstawy inżynierii genetycznej; wpływ produkcji roślinnej na środowisko; wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko; diagnostyka biotechnologiczna; podstawy analityki laboratoryjnej; ochrona roślin; infrastruktura techniczna terenów wiejskich; fito związki w środowisku; podstawy biogeochemii; biologiczna ochrona roślin; biotechnologiczne metody w ochronie środowiska; odzysk i recykling; rewaloryzacja środowiska; wykorzystanie zasobów przyrodniczych terenów zdegradowanych; agrobiotechnologia; modelowanie procesów przyrodniczych. Dla specjalności Monitoring środowiska i zagrożenia ekosystemów: ekologia mikroorganizmów; wpływ produkcji roślinnej na środowisko; wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko;. Georóżnorodność; bioróżnorodność; ochrona roślin; infrastruktura techniczna terenów wiejskich; biomonitoring środowiska; pestycydy w środowisku; technologie informacyjne w ochronie środowiska; ocena stanu siedlisk przyrodniczych; odzysk i recykling; rewaloryzacja środowiska; ochrona roślinnych zasobów genowych; inwentaryzacja przyrodnicza gminy; jakość surowców rolniczych i bezpieczeństwo żywności. |
||
Specjalności |
Biotechnologia środowiska, Monitoring środowiska i zagrożenia ekosystemów. |
|
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Kierunek ochrona środowiska zapewnia przygotowanie specjalistów posiadających ogólną wiedzę przyrodniczą oraz wiedzę specjalistyczną z zakresu: ochrony przyrody, kontroli i kształtowania środowiska, oddziaływania człowieka na glebę, powietrze i wodę, gospodarowania wodą oraz odpadami, jak również podstawy z zakresu problematyki prawnej i ekonomicznej ochrony środowiska. Dzięki kompleksowej wiedzy o środowisku, wzbogaconej znajomością jego monitoringu, systemów informatycznych, technik pomiarowych i analitycznych oraz metod zarządzania systemami środowiskowymi, absolwenci są przygotowani do zajmowania się ochroną środowiska w ujęciu lokalnym i systemowym. Specjalności: Biotechnologia środowiska - Absolwenci tej specjalności uzyskują specjalistyczną wiedzę i umiejętności z zakresu wykorzystania i zastosowania biotechnologii w ochronie środowiska. Dotyczy to w szczególności wykorzystania roślin i mikroorganizmów do ochrony środowiska i usuwania z niego zanieczyszczeń. Monitoring środowiska i zagrożenia ekosystemów - Absolwent tej specjalności potrafi rozpoznawać, monitorować i diagnozować zagrożenia środowiska, a także je przewidywać. Jest przygotowany do realizacji zadań z zakresu oceny stanu środowiska wymaganego do wywiązania się naszego kraju ze zobowiązań wspólnotowych. Program studiów I stopnia Ochrony Środowiska oferuje ponad 120 godzin przedmiotów związanych z rolnictwem i zgodnie Rozporządzeniem MRiRW z dnia 17 stycznia 2012 r. w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz. U. z dnia 27 stycznia 2012 r.) nabywają one uprawnienia do przejmowania i prowadzenia gospodarstwa rolnego. Możliwość uzyskania certyfikatu z zakresu doradztwa rolniczego (po wyborze w ramach fakultetów doradztwa rolniczego i komunikacji społecznej, przy odpowiedniej liczbie godzin przedmiotów rolniczych). Udział fakultetów z produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz ochrony środowiska rolniczego uławia osiągnięcie odpowiedniej wiedzy z zakresu integrowanej produkcji rolniczej. |
||
Możliwość zatrudnienia Studia te przygotowują kadry dla firm zajmujących się wszechstronną działalnością związaną z ochroną środowiska, w tym działających w ochronie środowiska rolniczego i jego otoczeniu. Absolwenci będą przygotowani do zajmowania się ochroną środowiska, do pracy w zakresie ochrony atmosfery, hydrosfery i litosfery, z uwzględnieniem obszarów wiejskich, zarówno Polski, jak i Unii Europejskiej. Absolwenci ochrony środowiska Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego naszej Uczelni będą mogli podejmować efektywną współpracę ze specjalistami zajmującymi się planowaniem przestrzennym, różnorodną produkcją rolniczą oraz drobnym przemysłem i infrastrukturą techniczną. Program nauczania dostosowany jest do wymagań zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, zapewniającego zaspokojenie potrzeb gospodarczych, cywilizacyjnych i kulturowych z równoczesną dbałością o środowisko. |
||
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); 1 przedmiot do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki z astronomią, geografii, informatyki, matematyki. |
studia niestacjonarne I stopnia
Liczba semestrów |
7 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
Dyscyplina wiodąca |
rolnictwo i ogrodnictwo |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
210 |
Łączna liczba godzin zajęć |
1455 |
Przedmioty obowiązkowe Matematyka; ekonomia; zoologia; mikrobiologia; meteorologia i klimatologia; geologia i geomorfologia; ochrona własności intelektualnej; język obcy; technologie informatyczne; kultura, sztuka i tradycje regionu; fizyka; botanika; chemia; gleboznawstwo; statystyka matematyczna; biochemia; hydrologia i ochrona wód; systemy informacji przestrzennej; chemia środowiskowa; ekologia; ochrona przyrody; ochrona powietrza; ochrona gleb; środowiskowe funkcje użytków rolnych; ocena oddziaływania na środowisko; rewaloryzacja środowiska; zagrożenia cywilizacyjne i zrównoważony rozwój; monitoring środowiska; prawo i ekonomia w ochronie środowiska; gospodarowanie odpadami; biotechnologia w ochronie środowiska; alternatywne źródła energii; gospodarka wodno-ściekowa; grafika inżynierska z elementami ergonomii. |
|
Przedmioty fakultatywne Ochrona roślin; środowiskowe aspekty ochrony roślin; wpływ produkcji roślinnej na środowisko; podstawy produkcji roślinnej; wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko; podstawy produkcji zwierzęcej. |
|
Specjalności |
brak |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Jak dla studiów stacjonarnych I stopnia |
|
Możliwość zatrudnienia Jak dla studiów stacjonarnych I stopnia |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); 1 przedmiot do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki z astronomią, geografii, informatyki, matematyki. |