Oferta Dydaktyczna
Studia I stopnia - Kierunek Biotechnologia

Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

 studia stacjonarne I stopnia 

Liczba semestrów

7

Profil

ogólnoakademicki

Dziedzina

nauki rolnicze

Dyscyplina wiodąca

rolnictwo i ogrodnictwo

Tytuł zawodowy nadawany absolwentom

inżynier

Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów

210

Łączna liczba godzin zajęć

2478

Przedmioty obowiązkowe

Biologia komórki; chemia ogólna i fizyczna; fizyka; matematyka z elementami statystyki; podstawy bezpieczeństwa pracy i ergonomia; podstawy prawa; technologia informacyjna; biofizyka; język obcy; chemia organiczna; genetyka ogólna; mikrobiologia ogólna; embriologia roślin; etyka w biotechnologii; ekonomika i zarządzanie we współczesnym przedsiębiorstwie; grafika inżynierska; biochemia; mechanizmy regulacji ekspresji genów; biologia molekularna; fizjologia zwierząt i człowieka z elementami anatomii; embriologia zwierząt; inżynieria genetyczna; inżynieria bioprocesowa; podstawy biotechnologii przemysłowej; analiza i diagnostyka mikrobiologiczna; enzymologia; wirusologia; cytogenetyka roślin i zwierząt; immunologia; fizjologia roślin z elementami anatomii i morfologii; mikrobiologia przemysłowa; genomika; biochemia żywności; podstawy proteomiki; markery molekularne; technologie przemysłów fermentacyjnych; kultury tkankowe i komórkowe roślin i zwierząt; ochrona własności intelektualnej; transgenika roślin; transgenika zwierząt; regulacja metabolizmu.

Przedmioty fakultatywne

Biotechnologia roślin leczniczych; podstawy hodowli zwierząt; genetyka drobnoustrojów; genetyka populacji; podstawy ekologii; podstawy nanotechnologii; narkotyki i halucynogeny – problemy uzależnień; żywność funkcjonalna; ocena jakości żywności; podstawy anatomii funkcjonalnej zwierząt i człowieka; wprowadzenie do analizy instrumentalnej; biotechnologia mleczarska; biotechnologia w produkcji pasz i żywieniu zwierząt; fizjologia stresu roślin; fizjologia stresu zwierząt; fizykochemia polimerów; metody biotechnologiczne w ochronie środowiska; ochrona środowiska; wybrane zagadnienia wymiany masy w układach biologicznych; ksenobiotyki; komórki macierzyste; zasady postępowania ze zwierzętami doświadczalnymi; azot w roślinie i w środowisku; biologia i biotechnologia rozrodu zwierząt; ekologia i metagenomika mikroorganizmów; substancje dodatkowe w żywności; zasoby Internetu jako wsparcie pracy dyplomowej; analiza sensoryczna produktów spożywczych; endokrynologia zwierząt i człowieka; podstawy technologii bioreaktorowej; biopolimery; biotechnologia rozrodu ryb; indukcja bioróżnorodności z wykorzystaniem roślinnych kultur in vitro; metodyka i analiza doświadczeń w naukach przyrodniczych; molekularne regulacje procesów fizjologicznych roślin; piwowarstwo domowe i specjalne; technologia produkcji enzymów.

Specjalność

Biotechnologia stosowana

Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe

Absolwent z tytułem zawodowym inżynier biotechnolog posiada podstawową wiedzę z zakresu nauk biologicznych, technicznych i pokrewnych. Ma podstawową wiedzę z zakresu biotechnologii roślin, zwierząt i żywności oraz środowiska, w tym m.in. z mikrobiologii, biologii komórki, inżynierii genetycznej, biologii molekularnej, genetyki, biofizyki, biochemii, anatomii i fizjologii roślin i zwierząt, podstaw inżynierii bioprocesowej i biotechnologii przemysłowej, enzymologii, procesów fermentacyjnych, hodowli tkankowych, cytogenetyki a także z prawa, przedsiębiorczości i etyki w zakresie zagadnień związanych z biotechnologią. Potrafi posługiwać się podstawową aparaturą analityczną i diagnostyczną, zastosować oraz optymalizować standardowe metody wykorzystywane w inżynierii genetycznej, biotechnologii przemysłowej, diagnostyce mikrobiologicznej i molekularnej. Zna zasady funkcjonowania urządzeń technologicznych w przemyśle związanym z biotechnologią. Potrafi wykonać proste obliczenia projektowe z zakresu inżynierii bioprocesowej oraz pomiary podstawowych wielkości dla procesów jednostkowych w przemyśle spożywczym i pokrewnych. Potrafi prowadzić i określić aktywność czystych kultur mikrobiologicznych, wyizolować i określić aktywność preparatów enzymatycznych. Zdobyte kompetencje społeczne obejmują umiejętność dostosowania się do wymogów zespołu pracującego w laboratorium oraz zrozumienie odpowiedzialności w zakresie stosowania metod biotechnologicznych i produktów uzyskanych z ich pomocą.

Absolwent posiada interdyscyplinarną wiedzę i podstawowe umiejętności pozwalające na zdobycie uprawnień zawodowych potrzebnych do pracy np. w zawodzie analityka, diagnosty czy inspektora w zakresie działalności związanej z analityką i diagnostyką stosowaną w medycynie, farmacji, bioprocesach technologii produkcji żywności, hodowli roślin i zwierząt, gospodarce odpadami.

W programie studiów znaczące miejsce zajmuje kształcenie praktyczne i inżynierskie, nabywanie umiejętności w pracy w laboratoriach wyposażonych w nowoczesną aparaturę i wykorzystujących współczesne techniki związane z biotechnologią roślin, zwierząt, żywności i środowiska. W trakcie kształcenia realizowane są praktyki w firmach biotechnologicznych i laboratoriach diagnostycznych w kraju i za granicą. Studenci uczestniczą w realizacji prac eksperymentalnych prowadzonych w Uczelni.

Możliwość zatrudnienia

Inżynier biotechnolog ma możliwość podjęcia pracy zawodowej w różnych działach produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym, w ochronie zdrowia i ochronie środowiska naturalnego. Miejsce pracy stanowią laboratoria analityczne i diagnostyczne, laboratoria mikrobiologiczne, chemiczne, laboratoria diagnostyki medycznej, chemicznej, molekularnej, laboratoria farmaceutyczne i kosmetyczne, zakłady przemysłu spożywczego wykorzystujące procesy fermentacyjne i enzymatyczne, przedsiębiorstwa i instytucje realizujące zadania z zakresu hodowli i doskonalenia roślin i zwierząt, firmy wykonujące analizy genetyczne, molekularne i bioinformatyczne. Ponadto, urzędy administracji samorządowej i państwowej w zakresie zagadnień związanych z biotechnologią.

Zakres postępowania kwalifikacyjnego

Konkurs świadectw dojrzałości: biologia (poziom rozszerzony) i  1 przedmiot (poziom podstawowy lub rozszerzony) do wyboru spośród: chemii, matematyki.

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
al. Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 633 13 36
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka
helpdeskURK tel.: 4444
helpdeskURK e-mail: helpdeskURK[a]urk.edu.pl
© 2020 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki URK
Redaktor strony: Iwona Fijałkowska