
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
studia stacjonarne I stopnia
Liczba semestrów |
6 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki społeczne |
Dyscyplina wiodąca |
ekonomia i finanse |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
licencjat |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
180 |
Łączna liczba godzin zajęć |
2014 |
Przedmioty obowiązkowe Mikroekonomia; statystyka opisowa; geografia ekonomiczna; historia gospodarcza; technologie informacyjne; ochrona własności intelektualnej; podstawy prawa; wprowadzenie do gospodarki żywnościowej; podstawy makroekonomii; matematyka; podstawy zarządzania; podstawy marketingu; język obcy; ekonometria; rachunkowość; finanse i bankowość; polityka społeczna; polityka gospodarcza; podstawy agrobiznesu; podstawy produkcji roślinnej; finanse publiczne; ekonomika rolnictwa; badania i analiza rynku; gospodarka regionalna; podstawy produkcji zwierzęcej; doradztwo w agrobiznesie; ekonomika gałęzi produkcji rolniczej; międzynarodowe stosunki gospodarcze; analiza ekonomiczna; ekonomia integracji europejskiej; przedsiębiorczość. |
|
Przedmioty fakultatywne Agroturystyka; filozofia przyrody; historia sztuki i kultury polskiej; komunikacja społeczna; podstawy socjologii; współczesna kwestia agrarna; repetytorium z matematyki; resource economics; International marketing; global economy; rozwój cywilizacji świata; rolnictwo światowe; socjologia wsi i rolnictwa; teoria gospodarki rynkowej; Fundamentals of marketing; introduction to microeconomics; gospodarka na obszarach chronionych; polityka rolna UE; socjologia i psychologia pracy; socjologia mediów; rolnictwo tropikalne; socjologia biznesu; rośliny użytkowe świata; spółdzielczość; strategie rozwoju obszarów wiejskich; komputerowa książka przychodów i rozchodów; ekonomika konsumpcji; ekoturystyka; negocjacje w biznesie; planowanie organizacji gospodarstwa rolnego; ubezpieczenia społeczne i gospodarcze; rynki finansowe; przyrodnicza rola terenów zielonych; obrót środkami ochrony roślin; Fundamentals of Marketing; marketing usług turystycznych; rachunkowość komputerowa; rynek giełdowy; zarządzanie małą firmą; zarządzanie produkcją; zarządzanie projektami. |
|
Specjalności |
Ekonomika agrobiznesu |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe absolwenci kierunku ekonomia wyposażeni są w szeroki zakres wiedzy z dziedziny ekonomii, zarządzania, rachunkowości i finansów oraz prawa. Obok ogólnej wiedzy ekonomiczno-prawnej absolwenci uzyskują kompleksową wiedzę z zakresu mikro- i makroekonomii, a także podstawowe informacje z zakresu specyfiki gospodarki żywnościowej, poznają nowe kierunki rozwoju produkcji rolniczej, przetwórstwa rolno-spożywczego, rynku żywnościowego i usług. Ważne miejsce w programie studiów zajmują światowe problemy rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz kwestie dostosowywania się polskiego rolnictwa do wymagań jednolitego rynku europejskiego. Ponadto swe zainteresowania studenci mogą rozwijać dzięki indywidualnym decyzjom. Znaczny udział w programie studiów mają bowiem przedmioty ekonomiczno-rolnicze do wyboru (fakultety). Znają język obcy na poziomie biegłości B2 „Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego” Rady Europy, zaś treści kształcenia w zakresie technologii informacyjnej pozwalają im na uzyskanie Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowej. |
|
Możliwość zatrudnienia Studia przygotowują specjalistów posiadających wysoki zasób wiedzy umożliwiający im zatrudnienie w strukturach kadry kierowniczej i zarządzającej przedsiębiorstw, instytucji oraz organizacji pracujących na rzecz wsi i rolnictwa. Znajomość przepisów prawa umożliwia absolwentom podejmowanie pracy w instytucjach doradczych i konsultingowych oraz administracji państwowej i samorządowej. Absolwenci studiów licencjackich kierunku ekonomia są również dobrze przygotowani do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); 1 przedmiot do wyboru spośród: biologii, geografii, historii, informatyki, matematyki, wiedzy o społeczeństwie. |
studia niestacjonarne I stopnia
Liczba semestrów |
6 |
|
Profil |
ogólnoakademicki |
|
Dziedzina |
nauki społeczne |
|
Dyscyplina wiodąca |
ekonomia i finanse |
|
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
licencjat |
|
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
180 |
|
Łączna liczba godzin zajęć |
1328 |
|
Przedmioty obowiązkowe Mikroekonomia; statystyka opisowa; geografia ekonomiczna; historia gospodarcza; technologie informacyjne; ochrona własności intelektualnej; podstawy prawa; podstawy makroekonomii; matematyka; podstawy zarządzania; podstawy marketingu; język obcy; ekonometria; rachunkowość; finanse i bankowość; polityka społeczna; polityka gospodarcza; technologia produkcji roślinnej; finanse publiczne; ekonomika rolnictwa; badania i analiza rynku; gospodarka regionalna; podstawy produkcji zwierzęcej; ekonomika gałęzi produkcji rolniczej; międzynarodowe stosunki gospodarcze; analiza ekonomiczna; ekonomia integracji europejskiej; przedsiębiorczość. |
||
Przedmioty fakultatywne Wprowadzenie do gospodarki żywnościowej; agroturystyka; filozofia przyrody; historia sztuki i kultury polskiej; komunikacja społeczna; podstawy socjologii; współczesna kwestia agrarna; repetytorium z matematyki; rozwój cywilizacji świata; rolnictwo światowe; socjologia wsi i rolnictwa; teoria gospodarki rynkowej; podstawy agrobiznesu; spółdzielczość; gospodarka na obszarach chronionych; polityka rolna; socjologia i psychologia pracy; socjologia mediów; rolnictwo tropikalne; socjologia biznesu; rośliny użytkowe świata; strategie rozwoju obszarów wiejskich; ekonomika konsumpcji; ekoturystyka; negocjacje w biznesie; planowanie organizacji gospodarstwa rolnego; ubezpieczenia społeczne i gospodarcze; rynki finansowe; doradztwo w agrobiznesie; przyrodnicza rola terenów zielonych; obrót środkami ochrony roślin; marketing usług turystycznych; rachunkowość komputerowa; rynek giełdowy; zarządzanie małą firmą; problemy rolnictwa w dobie globalizacji; zarządzanie produkcją; zarządzanie projektami. |
||
Specjalność |
Ekonomika agrobiznesu |
|
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Jak dla studiów stacjonarnych I stopnia |
||
Możliwość zatrudnienia Jak dla studiów stacjonarnych I stopnia |
||
zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); 1 przedmiot do wyboru spośród: biologii, geografii, historii, informatyki, matematyki, wiedzy o społeczeństwie. |