
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
studia stacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
Dyscyplina wiodąca |
zootechnika i rybactwo |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
910 |
Przedmioty obowiązkowe Statystyka matematyczna; biotechniki rozrodu zwierząt; inżynieria genetyczna; warsztaty – absolwent na rynku pracy; proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich; obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwa; doświadczalnictwo zootechniczne; planowanie i organizacja pracy hodowlanej; diagnostyka genetyczna; bezpieczeństwo i higiena pasz; język obcy; socjologia wsi; aspekty etyczno-filozoficzne w hodowli zwierząt. Dla specjalności Hodowla i użytkowanie zwierząt: hodowla i użytkowanie zwierząt amatorskich; zagrożenia epizootyczne w środowisku; systemy wspomagania decyzji w zarządzaniu stadem; fauna ekosystemów rolniczych; ochrona i eksploatacja zasobów zwierząt wolnożyjących; mikroczynniki środowiska hodowlanego; ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich; systemy produkcji i organizacja reprodukcji bydła i trzody chlewnej. Dla specjalności Bioinżynieria rozrodu zwierząt: fizjologia stosowana; fizjologia i rozród ryb; metody analityczne w hodowli zwierząt; aktualne problemy w rozrodzie i hodowli zwierząt; endokrynologia porównawcza; andrologia stosowana; podstawy ginekologii i położnictwa zwierząt; toksykologia rozrodu i rozwoju zwierząt; hodowlane i higieniczne aspekty rozrodu ptaków. Dla specjalności Żywienie i dietetyka zwierząt: metody i techniki badawcze w żywieniu zwierząt; analityka pasz - laboratorium paszowe; substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach; technologie produkcji pasz - kurs poszerzony; metabolizm energii i białka u zwierząt gospodarskich; toksykologia układów fizjologicznych; mikroczynniki środowiska hodowlanego; nutrigenomika i metody molekularne w żywieniu zwierząt; uprawa roślin pastewnych; dietetyka zwierząt; systemy żywienia zwierząt - ćwiczenia terenowe; programy komputerowe w żywieniu zwierząt. Dla specjalności Akwakultura i ochrona środowiska wodnego: akwakultura w Polsce i na świecie; akwakultura bezkręgowców; rekultywacja zasobów wodnych; budownictwo stawowe; biomonitoring wód; profilaktyka i higiena w gospodarstwie stawowym; ochrona ekosystemów wodnych; szkodniki w akwakulturze; biologia ryb morskich i słonowodnych. |
|
Przedmioty fakultatywne Akwakultura w zamkniętych obiegach wody; akwarystyka; alergie i choroby autoimmunizacyjne; aplikacje technik diagnostycznych w hodowli zwierząt; awifauna Polski; bezpieczeństwo narodowe; bezpieczeństwo żywności pochodzenia wieprzowego; bioinformatyka; biologiczne i fizjologiczne przystosowanie przeżuwaczy do wypasu; biologiczne mechanizmy zachowania świń; biologiczne metody oceny produkcyjności owiec; biomedyczne kierunki embriologii; biotechnologia w rozrodzie zwierząt futerkowych; biotechnologia w żywieniu zwierząt i produkcji pasz; charakterystyka wolno żyjących gatunków świń; chów i hodowla bydła mięsnego; chów ryb drapieżnych w gospodarstwie karpiowym; cytobiochemia; dodatki paszowe; dokumentacja fotograficzna materiału badawczego; dopłaty unijne – cross compliance; fizjologia procesów rozrodczych; genetyka i cytogenetyka drobiu; herpetologia; hodowlane i higieniczne aspekty rozrodu ptaków; immunotoksykologia; koń w badaniach naukowych – organizacje hodowlane i naukowe; metale ciężkie w środowisku wodnym; metody oceny gamet i zarodków; ocena i wykorzystanie mięsa ryb; ocena wyprawa skór zwierzęcych; ochrona bioróżnorodności; optymalizacja produkcji mleka i żywca wołowego; organizacja i technologia odchowu prosiąt; podstawy ginekologii i położnictwa zwierząt; podstawy neuroendokrynologii; podstawy teriologii; podstawy zachowania się koni; pszczelarstwo; rybackie i rolnicze wykorzystanie ścieków; sygnalizacja komórkowa; systemy zapewnienia jakości w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego; szczegółowe żywienie bydła; szczegółowe żywienie drobiu; szczegółowe żywienie koni; szczegółowe żywienie trzody chlewnej; środowisko wodne jako źródło zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka; technologia produkcji mleka w stadach wysoko produkcyjnych; unasienianie zwierząt futerkowych; witaminy i czynniki prozdrowotne; współdziałanie koń-terapeuta-pacjent – warsztaty; zaburzenia fizjologicznych funkcji organizmu; zaburzenia metaboliczne u zwierząt; zachowanie się bydła a jego użytkowość; zaprzęgowe i wierzchowe szkolenie młodych koni; zarządzanie stadem bydła mlecznego; zastosowanie analizy genetyczno-populacyjnej w ochronie gatunkowej ryb; zastosowanie kultur zwierzęcych in vitro w badaniach zootechnicznych; zastosowanie oprogramowania komputerowego w organizacji produkcji trzody chlewnej; zwierzęta łowne chronione; żywienie fermowych danieli, jeleni i strusi; żywienie psów i kotów; żywienie zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych; żywienie zwierząt w ogrodach zoologicznych. |
|
Specjalności |
Hodowla i użytkowanie zwierząt, Bioinżynieria rozrodu zwierząt, Żywienie i dietetyka zwierząt, Akwakultura i ochrona śroodowiska wodnego, Bioengineering in animal science. |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Absolwent studiów stacjonarnych II stopnia kierunku zootechnika posiada zaawansowaną wiedzę i umiejętności zawodowe w zakresie planowania i organizacji hodowli zwierząt oraz stosowania programów hodowlanych, żywieniowych i profilaktycznych w populacjach różnych gatunków zwierząt. Absolwent posiada znajomość języka obcego na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Uzyskana wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne stanowią dobrą podstawę do podjęcia specjalistycznych studiów III stopnia w ramach szkoły doktorskiej. Absolwent uzyskuje dodatkowe, specjalistyczne kompetencje w ramach jednej z 5 specjalności: hodowla i użytkowanie zwierząt - kwalifikacje z zakresu hodowli i chowu zwierząt amatorskich i laboratoryjnych, zwierząt łownych; bioinżynieria rozrodu zwierząt i bioengineering in animal science (spec. w j. angielskim) - kwalifikacje z zakresu współczesnych technik rozrodu zwierząt, co daje mu możliwość pracy w ośrodkach biotechnologicznych zajmujących się rozrodem zwierząt; żywienie i dietetyka zwierząt - uzyskuje zaawansowaną wiedzę i kwalifikacje z zakresu planowania i organizacji programów żywieniowych i profilaktycznych u różnych gatunków zwierząt; akwakultura i ochrona środowiska wodnego - wiedzę z zakresu struktury i zasad funkcjonowania ekosystemów wodnych, dysponuje wiedzą teoretyczną i praktyczną z zakresu zagadnień zanieczyszczeń wód, metod ich monitorowania i oceny, oceny innych zagrożeń antropogenicznych. Integralną część procesu przygotowania studenta do samodzielnej pracy badawczej stanowi praktyka dyplomowa, która w powiązaniu z treściami kształcenia w zakresu przedmiotów podstawowych i kierunkowych, ma przygotować go do planowania i prowadzenia badań, gromadzenia i opracowywania wyników i w końcu redakcji pracy magisterskiej. Absolwent ma możliwość kontynuowania kształcenia w szkole doktorskiej uzyskując 8 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji. Ukończenie studiów daje również prawo do aplikowania na studia podyplomowe. |
|
Możliwość zatrudnienia Absolwent może pracować w: rolniczych i hodowlanych gospodarstwach w kraju i za granicą (pełniąc funkcję zootechnika i kierownika gospodarstwa), nadzorze hodowlanym i służbach inseminacyjnych, przedsiębiorstwach obrotu zwierzętami i służbach surowcowych, ośrodkach doradztwa rolniczego, placówkach naukowo-badawczych, przedsiębiorstwach produkcji pasz, administracji państwowej i samorządowej, oraz w szkolnictwie zawodowym (po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji nauczycielskich), oraz wielu innych instytucjach szeroko pojętej obsługi rolnictwa. Absolwent specjalności: hodowla i użytkowanie zwierząt - jest przygotowany do pracy w gospodarstwach hodowlanych o profilu ekologicznym i agroturystycznym, ogrodach zoologicznych i ośrodkach zajmujących się gatunkami chronionymi; bioinżynieria rozrodu zwierząt i bioengineering in animal science (spec. w j. angielskim) - może pracować w ośrodkach biotechnologicznych zajmujących się rozrodem zwierząt gospodarskich, w placówkach naukowo-badawczych związanych z rozrodem zwierząt; żywienie i dietetyka zwierząt - w firmach zajmujących się produkcją i dystrybucją pasz, doradztwem żywieniowym i dietetyką zwierząt chorych, produkcją specjalistycznych dodatków paszowych i produkcją pasz leczniczych; akwakultura i ochrona środowiska wodnego - w gospodarstwach zajmujących się hodowlą i chowem ryb. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Behawiorystyka zwierząt; biotechnologia; hipologia i jeździectwo; ochrona środowiska; rolnictwo; rybactwo. |
studia niestacjonarne II stopnia
liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
dyscyplina wiodąca |
zootechnika i rybactwo |
tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
łączna liczba godzin zajęć |
651 |
Przedmioty obowiązkowe Statystyka matematyczna; biotechniki rozrodu zwierząt; inżynieria genetyczna; proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich; obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwa; hodowla i użytkowanie zwierząt amatorskich; zagrożenia epizootyczne w środowisku; systemy wspomagania decyzji w zarządzaniu stadem; doświadczalnictwo zootechniczne; planowanie i organizacja pracy hodowlanej; diagnostyka genetyczna; bezpieczeństwo i higiena pasz; język obcy; fauna ekosystemów rolniczych; ochrona i eksploatacja zasobów zwierząt wolnożyjących; mikroczynniki środowiska hodowlanego; socjologia wsi; aspekty etyczno-filozoficzne w hodowli zwierząt; ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich; systemy produkcji i organizacja reprodukcji bydła i trzody chlewnej. |
|
Przedmioty fakultatywne Aplikacje technik diagnostycznych w hodowli zwierząt; bezpieczeństwo narodowe; bioinformatyka; biotechnologia w żywieniu zwierząt i produkcji pasz; dopłaty unijne – cross compliance; fauna środowiska hodowlanego; genetyka i cytogenetyka drobiu; metody oceny gamet i zarodków; pszczelarstwo; rola zegara biologicznego w regulacji laktacji u owiec; zaburzenia fizjologicznych funkcji organizmu; zarządzanie stadem bydła mlecznego. |
|
Specjalności |
Hodowla i użytkowanie zwierząt |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Absolwent studiów niestacjonarnych II stopnia kierunku zootechnika posiada zaawansowaną wiedzę i umiejętności zawodowe w zakresie planowania i organizacji hodowli zwierząt oraz stosowania programów hodowlanych, żywieniowych i profilaktycznych w populacjach różnych gatunków zwierząt. Absolwent posiada znajomość języka obcego na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Uzyskana wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne stanowią dobrą podstawę do podjęcia specjalistycznych studiów III stopnia w ramach szkoły doktorskiej. Program kształcenia na studiach niestacjonarnych II stopnia kierunku zootechnika odpowiada programowi studiów stacjonarnych na specjalności hodowla i użytkowanie zwierząt. W programie studiów przewidziano 4-tygodniową praktykę dyplomową, która stanowi integralną część procesu przygotowania studenta do samodzielnej pracy badawczej, a w szczególności, w powiązaniu z treściami kształcenia w zakresu przedmiotów podstawowych i kierunkowych, ma przygotować go do planowania i prowadzenia badań, gromadzenia i opracowywania wyników i w końcu redakcji pracy magisterskiej. |
|
Możliwość zatrudnienia Absolwent może pracować w: rolniczych i hodowlanych gospodarstwach w kraju i za granicą , gospodarstwach hodowlanych o profilu ekologicznym (pełniąc funkcję zootechnika i kierownika gospodarstwa) i agroturystycznym, ogrodach zoologicznych i ośrodkach zajmujących się gatunkami chronionymi, nadzorze hodowlanym i służbach inseminacyjnych, przedsiębiorstwach obrotu zwierzętami i służbach surowcowych, ośrodkach doradztwa rolniczego, placówkach naukowo-badawczych, przedsiębiorstwach produkcji pasz, administracji państwowej i samorządowej, oraz w szkolnictwie zawodowym (po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji nauczycielskich), oraz wielu innych instytucjach szeroko pojętej obsługi rolnictwa. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
behawiorystka zwierząt; biotechnologia (studia inżynierskie); hipologia i jeździectwo; ochrona środowiska (studia inżynierskie); rolnictwo; rybactwo. |