
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
studia stacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki inżynieryjno-techniczne |
Dyscyplina wiodąca |
inżynieria mechaniczna |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
950 |
Przedmioty obowiązkowe Język obcy; matematyka stosowana; metodologia badań naukowych i proseminarium; komunikacja społeczna w biznesie; zintegrowane systemy zarządzania; zarządzanie strategiczne; zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych; inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców żywnościowych; inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców nieżywnościowych; ochrona własności intelektualnej; agrofizyka stosowana; negocjacje menażerskie i zarządzanie kadrami; zarządzanie projektem i innowacjami; prognozowanie i symulacja w przedsiębiorstwie; organizacja i ekonomika systemów produkcyjnych; systemy zarządzania bazami danych; systemy wspomagania decyzji i zarządzania wiedzą. |
|
Przedmioty fakultatywne Zagrożenie i bezpieczeństwo (bezpieczeństwo narodowe; cyberbezpieczeństwo; bezpieczeństwo środowiska). Dla specjalności Organizacja systemów produkcyjnych: systemy kontroli produkcji; infrastruktura logistyczna; sterowania w systemach logistycznych; gospodarka energetyczna; organizacja i ekonomika usług; logistyka i zarządzanie zaopatrzeniem; normalizacja, certyfikacja i informacja techniczna. Dla specjalności Inżynieria systemów produkcyjnych: projektowanie systemów i linii produkcyjnych; systemy sterowania na liniach produkcyjnych; wielofunkcyjny rozwój regionu; optymalizacja i modelowanie procesów biznesowych; systemy utrzymania ruchu na liniach technologicznych; techniki zabezpieczenia surowców i produktów; systemy zarządzania w przechowalnictwie. |
|
Specjalności |
Organizacja systemów produkcyjnych, Inżynieria systemów produkcyjnych. |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Absolwent studiów magisterskich jest przygotowany do posługiwania się zaawansowaną wiedzą z zakresu inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej oraz z zakresu organizacji i zarządzania, w tym: zarządzania funkcjami technicznymi, projektowania nowych procesów i systemów produkcyjnych, eksploatacyjnych, obiektów i systemów zarządzania, doboru i szkolenia personelu, kontroli technicznej, zarządzania kosztami i projektami oraz doradztwa przemysłowego, marketingu, logistyki i dystrybucji, zarządzania kapitałem i inwestycjami rzeczowymi, rozwiązywania zadań technologicznych, transferu technologii oraz innowacyjności. Jest przygotowany również do twórczej działalności w zakresie inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej, zarządzania, podejmowania innowacyjnych inicjatyw i decyzji oraz do samodzielnego prowadzenia działalności w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach działających w szeroko pojętej sferze agrobiznesu. Potrafi kierować zespołami działalności twórczej w zakresie inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej oraz zespołami w sferze gospodarczej, administracji państwowej i samorządowej. Potrafi organizować i prowadzić prace badawcze i rozwojowe, w szczególności w zakresie projektowania i wdrażania innowacji technologicznych i organizacyjnych oraz doradztwa technicznego i organizacyjnego. Zajęcia prowadzone w profesjonalnych laboratoriach, a także w formie warsztatów i wizyt studyjnych oraz odbyte staże, dają absolwentom przygotowanie do pracy we własnych firmach produkcyjno-usługowych oraz do organizowania i prowadzenia przedsiębiorstw usługowych i doradczych w zakresie inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej. Absolwent uzyskuje uprawnienia do zatrudnienia na stanowiskach: laborant, kierownik itp. Potrafi prowadzić działania organizacyjne oraz kierownicze w zakresie inżynierii produkcji, zajmować stanowiska menadżerów różnego szczebla w zakładach produkcyjnych, być specjalistą zarządzania jakością i sterować procesami technologicznymi, a także samodzielnie opracowywać audyty i nadzorować przemysłowe procesy produkcyjne. Dyplom ukończenia studiów II stopnia jest poświadczeniem wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. komputerowego wspomagania procesów produkcyjnych, które zapewniają kompetencje dotyczące obsługi nowoczesnych linii produkcyjnych. Posiada wiedzę z zakresu modelowania i symulacji komputerowych systemów technicznych, materiałoznawstwa, konstruowania i eksploatowania urządzeń technicznych stosowanych w przemyśle. Obsługa programów Roboguide i Pc-roset oraz znajomość zagadnień związanych z programowaniem sterowników logicznych PLC pozwala na uczestnictwo w certyfikowanych szkoleniach z zakresu obsługi, programowania i eksploatacji tych urządzeń. |
|
Możliwość zatrudnienia Osoba posiadająca ww. kwalifikację może być zatrudniona na stanowiskach kierowniczych i specjalistycznych w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach z branży spożywczej i rolniczej, zarówno produkcyjnych jak i usługowych. Absolwent kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji posiadając wiedzę i umiejętności z zakresu inżynierii produkcji oraz nauk ekonomicznych i o zarządzaniu, jest predysponowany zawodowo do pełnienia funkcji na stanowiskach wymagających zarówno specjalistycznych kompetencji z zakresu tematyki technicznej wybranej branży np. komputerowego modelowania i symulacji procesów produkcyjnych, projektowania i uruchamiania systemów technicznych oraz programowania jak i kompetencji miękkich np. działania w zespole, zarządzania zasobami ludzkimi czy organizowania harmonogramów pracy. Absolwent może być zatrudniony jako inżynier produkcji i technolog, pracownik działu transportu i logistyki, menedżer projektów oraz informatyk-analityk biznesowy. Może pracować na stanowisku inżyniera, specjalisty, doradcy, konsultanta czy kierownika ds.: jakości, planowania produkcji i technologii procesu, optymalizacji i kontroli produkcji. Absolwent studiów magisterskich może pracować jako menedżer: produkcji, wsparcia produkcji, logistyki, jakości oraz konsultant doboru technologii. Dedykowane miejsca pracy dla absolwentów kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji to przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe, w tym wysokich technologii, przedsiębiorstwa przemysłowe, jednostki badawczo-rozwojowe, centra innowacji, a także własna firma. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Biotechnologia; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; ogrodnictwo; rolnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo. |
studia niestacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki inżynieryjno-techniczne |
Dyscyplina wiodąca |
inżynieria mechaniczna |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
600 |
Przedmioty obowiązkowe Język obcy; matematyka stosowana; metodologia badań naukowych i proseminarium; komunikacja społeczna w biznesie; zintegrowane systemy zarządzania; zarządzanie strategiczne; zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych; inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców nieżywnościowych; ochrona własności intelektualnej; agrofizyka stosowana; negocjacje menadżerskie i zarządzanie kadrami; zarządzanie projektem i innowacjami; prognozowanie i symulacja w przedsiębiorstwie; organizacja i ekonomika systemów produkcyjnych; systemy zarządzania bazami danych; systemy wspomagania decyzji i zarządzania wiedzą. |
|
Przedmioty fakultatywne Zagrożenie i bezpieczeństwo (bezpieczeństwo narodowe; cyberbezpieczeństwo; bezpieczeństwo środowiska). Dla specjalności Organizacja systemów produkcyjnych: systemy kontroli produkcji; infrastruktura logistyczna; sterowania w systemach logistycznych; gospodarka energetyczna; organizacja i ekonomika usług; logistyka i zarządzanie zaopatrzeniem; normalizacja, certyfikacja i informacja techniczna. Dla specjalności Inżynieria systemów produkcyjnych: projektowanie systemów i linii produkcyjnych; systemy sterowania na liniach produkcyjnych; wielofunkcyjny rozwój regionu; optymalizacja i modelowanie procesów biznesowych; systemy utrzymania ruchu na liniach technologicznych; techniki zabezpieczenia surowców i produktów; systemy zarządzania w przechowalnictwie. |
|
Specjalności |
Organizacja systemów produkcyjnych; Inżynieria systemów produkcyjnych. |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Możliwość zatrudnienia Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Biotechnologia; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; ogrodnictwo; rolnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo. |