Oferta Dydaktyczna
Studia II Stopnia - Kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki

 studia stacjonarne II stopnia 

Liczba semestrów

3

Profil

ogólnoakademicki

Dziedzina

nauki inżynieryjno-techniczne

Dyscyplina wiodąca

inżynieria mechaniczna

Tytuł zawodowy nadawany absolwentom

magister inżynier

Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów

90

Łączna liczba godzin zajęć

950

Przedmioty obowiązkowe

Język obcy; matematyka stosowana; metodologia badań naukowych i proseminarium; komunikacja społeczna w biznesie; zintegrowane systemy zarządzania; zarządzanie strategiczne; zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych; inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców żywnościowych; inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców nieżywnościowych; ochrona własności intelektualnej; agrofizyka stosowana; negocjacje menażerskie i zarządzanie kadrami; zarządzanie projektem i innowacjami; prognozowanie i symulacja w przedsiębiorstwie; organizacja i ekonomika systemów produkcyjnych;  systemy zarządzania bazami danych; systemy wspomagania decyzji i zarządzania wiedzą.

Przedmioty fakultatywne

Zagrożenie i bezpieczeństwo (bezpieczeństwo narodowe; cyberbezpieczeństwo; bezpieczeństwo środowiska).

Dla specjalności Organizacja systemów produkcyjnych: systemy kontroli produkcji; infrastruktura logistyczna; sterowania w systemach logistycznych; gospodarka energetyczna; organizacja i ekonomika usług; logistyka i zarządzanie zaopatrzeniem; normalizacja, certyfikacja i informacja techniczna.

Dla specjalności Inżynieria systemów produkcyjnych: projektowanie systemów i linii produkcyjnych; systemy sterowania na liniach produkcyjnych; wielofunkcyjny rozwój regionu; optymalizacja i modelowanie procesów biznesowych; systemy utrzymania ruchu na liniach technologicznych; techniki zabezpieczenia surowców i produktów; systemy zarządzania w przechowalnictwie.

Specjalności

Organizacja systemów produkcyjnych,

Inżynieria systemów produkcyjnych.

Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe

Absolwent studiów magisterskich jest przygotowany do posługiwania się zaawansowaną wiedzą z zakresu inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej oraz z zakresu organizacji i zarządzania, w tym: zarządzania funkcjami technicznymi, projektowania nowych procesów i systemów produkcyjnych, eksploatacyjnych, obiektów i systemów zarządzania, doboru i szkolenia personelu, kontroli technicznej, zarządzania kosztami i projektami oraz doradztwa przemysłowego, marketingu, logistyki i dystrybucji, zarządzania kapitałem i inwestycjami rzeczowymi, rozwiązywania zadań technologicznych, transferu technologii oraz innowacyjności. Jest przygotowany również do twórczej działalności w zakresie inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej, zarządzania, podejmowania innowacyjnych inicjatyw i decyzji oraz do samodzielnego prowadzenia działalności w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach działających w szeroko pojętej sferze agrobiznesu. Potrafi kierować zespołami działalności twórczej w zakresie inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej oraz zespołami w sferze gospodarczej, administracji państwowej i samorządowej. Potrafi organizować i prowadzić prace badawcze i rozwojowe, w szczególności w zakresie projektowania i wdrażania innowacji technologicznych i organizacyjnych oraz doradztwa technicznego i organizacyjnego. Zajęcia prowadzone w profesjonalnych laboratoriach, a także w formie warsztatów i wizyt studyjnych oraz odbyte staże, dają absolwentom przygotowanie do pracy we własnych firmach produkcyjno-usługowych oraz do organizowania i prowadzenia przedsiębiorstw usługowych i doradczych w zakresie inżynierii produkcji surowcowej i rolno-spożywczej. Absolwent uzyskuje uprawnienia do zatrudnienia na stanowiskach: laborant, kierownik itp. Potrafi prowadzić działania organizacyjne oraz kierownicze w zakresie inżynierii produkcji, zajmować stanowiska menadżerów różnego szczebla w zakładach produkcyjnych, być specjalistą zarządzania jakością i sterować procesami technologicznymi, a także samodzielnie opracowywać audyty i nadzorować przemysłowe procesy produkcyjne. Dyplom ukończenia studiów II stopnia jest poświadczeniem wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. komputerowego wspomagania procesów produkcyjnych, które zapewniają kompetencje dotyczące obsługi nowoczesnych linii produkcyjnych. Posiada wiedzę z zakresu modelowania i symulacji komputerowych systemów technicznych, materiałoznawstwa, konstruowania i eksploatowania urządzeń technicznych stosowanych w przemyśle. Obsługa programów Roboguide i Pc-roset oraz znajomość zagadnień związanych z programowaniem sterowników logicznych PLC pozwala na uczestnictwo w certyfikowanych szkoleniach z zakresu obsługi, programowania i eksploatacji tych urządzeń.

Możliwość zatrudnienia

Osoba posiadająca ww. kwalifikację może być zatrudniona na stanowiskach kierowniczych i specjalistycznych w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach z branży spożywczej i rolniczej, zarówno produkcyjnych jak i usługowych. Absolwent kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji posiadając wiedzę i umiejętności z zakresu inżynierii produkcji oraz nauk ekonomicznych i o zarządzaniu, jest predysponowany zawodowo do pełnienia funkcji na stanowiskach wymagających zarówno specjalistycznych kompetencji z zakresu tematyki technicznej wybranej branży np. komputerowego modelowania i symulacji procesów produkcyjnych, projektowania i uruchamiania systemów technicznych oraz programowania jak i kompetencji miękkich np. działania w zespole, zarządzania zasobami ludzkimi czy organizowania harmonogramów pracy.

Absolwent może być zatrudniony jako inżynier produkcji i technolog, pracownik działu transportu i logistyki, menedżer projektów oraz informatyk-analityk biznesowy. Może pracować na stanowisku  inżyniera, specjalisty, doradcy, konsultanta czy kierownika ds.: jakości, planowania produkcji i technologii procesu, optymalizacji i kontroli produkcji. Absolwent studiów magisterskich może pracować jako menedżer: produkcji, wsparcia produkcji, logistyki, jakości oraz konsultant doboru technologii.

Dedykowane miejsca pracy dla absolwentów kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji to przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe, w tym wysokich technologii, przedsiębiorstwa przemysłowe, jednostki badawczo-rozwojowe, centra innowacji, a także własna firma.

Zakres postępowania kwalifikacyjnego

Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.

Kierunki pokrewne

Biotechnologia; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; ogrodnictwo; rolnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo.

 

  studia niestacjonarne II stopnia 

Liczba semestrów

3

Profil

ogólnoakademicki

Dziedzina

nauki inżynieryjno-techniczne

Dyscyplina wiodąca

inżynieria mechaniczna

Tytuł zawodowy nadawany absolwentom

magister inżynier

Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów

90

Łączna liczba godzin zajęć

600

Przedmioty obowiązkowe

Język obcy; matematyka stosowana; metodologia badań naukowych i proseminarium; komunikacja społeczna w biznesie; zintegrowane systemy zarządzania; zarządzanie strategiczne; zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych; inżynieria produkcji i przetwórstwa surowców nieżywnościowych; ochrona własności intelektualnej; agrofizyka stosowana; negocjacje menadżerskie i zarządzanie kadrami; zarządzanie projektem i innowacjami; prognozowanie i symulacja w przedsiębiorstwie; organizacja i ekonomika systemów produkcyjnych; systemy zarządzania bazami danych; systemy wspomagania decyzji i zarządzania wiedzą.

Przedmioty fakultatywne

Zagrożenie i bezpieczeństwo (bezpieczeństwo narodowe; cyberbezpieczeństwo; bezpieczeństwo środowiska).

Dla specjalności Organizacja systemów produkcyjnych: systemy kontroli produkcji; infrastruktura logistyczna; sterowania w systemach logistycznych; gospodarka energetyczna; organizacja i ekonomika usług; logistyka i zarządzanie zaopatrzeniem; normalizacja, certyfikacja i informacja techniczna.

Dla specjalności Inżynieria systemów produkcyjnych: projektowanie systemów i linii produkcyjnych; systemy sterowania na liniach produkcyjnych; wielofunkcyjny rozwój regionu; optymalizacja i modelowanie procesów biznesowych; systemy utrzymania ruchu na liniach technologicznych; techniki zabezpieczenia surowców i produktów; systemy zarządzania w przechowalnictwie.

Specjalności

Organizacja systemów produkcyjnych;

Inżynieria systemów produkcyjnych.

Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe

Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia

Możliwość zatrudnienia

Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia

Zakres postępowania kwalifikacyjnego

Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.

Kierunki pokrewne

Biotechnologia; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; ogrodnictwo; rolnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo.

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
al. Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 633 13 36
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka
helpdeskURK tel.: 4444
helpdeskURK e-mail: helpdeskURK[a]urk.edu.pl
© 2020 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki URK
Redaktor strony: Iwona Fijałkowska