
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
studia stacjonarne II stopnia
Liczba semestrów - 3
Profil - ogólnoakademicki
Dziedzina - nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca - rolnictwo i ogrodnictwo
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom - magister inżynier
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów - 210
Łączna liczba godzin zajęć - 2070
Kierunki pokrewne
Bioinżynieria; biotechnologia - studia inżynierskie; leśnictwo; ochrona środowiska - studia inżynierskie; odnawialne źródła energii; ogrodnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka.
Zakres postępowania kwalifikacyjnego
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.
Przedmioty obowiązkowe
Analiza instrumentalna; podstawy przedsiębiorczości; agrobiotechnologia; kształtowanie środowiska; regionalne uwarunkowania uprawy roli i roślin; fitocenozy użytków zielonych; fizjologia plonowania; innowacje w produkcji zwierzęcej; analiza finansowa gospodarstw; agrofizyka; kultura, sztuka i tradycje regionu; metody badań rolniczych; integrowana ochrona roślin; postęp biologiczny; marketing w agrobiznesie; technologie produkcji roślin towarowych.
Przedmioty fakultatywne
Dla specjalności Agrobiologia: szczegółowa hodowla roślin; roślinne kultury in vitro; zaawansowane techniki komputerowe w badaniach naukowych; fitotronika; patofizjologia i hodowla odpornościowa.
Dla specjalności Agroekonomia: rachunkowość finansowa; spółdzielczość; niekonwencjonalne źródła energii; zaawansowane techniki komputerowe w badaniach naukowych; zasady dobrej praktyki rolniczej.
Dla specjalności Doradztwo agrotechniczne: jakość surowców roślinnych i bezpieczeństwo żywności; zaawansowane techniki komputerowe w badaniach naukowych; modele wzrostu i rozwoju roślin; ekonomika produkcji roślinnej; zasady dobrej praktyki rolniczej;
Dla specjalności Rolnictwo ekologiczne: płodozmian i uprawa roli w rolnictwie ekologicznym; konwersje i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym; rośliny uprawne i zielarskie w produkcji ekologicznej; organizacja gospodarstwa i marketing w produkcji ekologicznej; nawożenie i ochrona w rolnictwie ekologicznym;
Agriculture to specjalność w języku angielskim umożliwiająca studiowanie studentom zagranicznym i krajowym (studia płatne) na II stopniu mającym na celu umiędzynarodowienie procesu kształcenia.
Specjalności
Agrobiologia,
Agroekonomia,
Doradztwo agrotechniczne,
Rolnictwo ekologiczne,
Agriculture (j. ang.).
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe
Absolwent kierunku rolnictwo dysponuje pogłębioną wiedzą technologiczną i techniczną z zakresu produkcji rolniczej oraz znajomością metod analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania, co umożliwia im samodzielne prowadzenie własnych gospodarstw rolnych i firm usługowych w obszarze okołorolniczym. Absolwent studiów II stopnia na kierunku Rolnictwo wykazuje się:
- wiedzą szczegółową z dziedziny nauk rolniczych i ekonomiki rolnictwa, wiedzą pogłębioną z zakresu nauk związanych z produkcją roślinną oraz funkcjonowaniem i organizacją gospodarstw w ich otoczeniu ekonomicznym, społecznym, prawnym oraz poszerzoną wiedzą specjalistyczną,
- zdolnością krytycznego rozumienia wiedzy i jej praktycznego wykorzystywania do opisu oraz analizy typowych problemów i obszarów działalności rolniczej i otoczenia rolnictwa,
- przygotowaniem do aktywnego uczestniczenia w procesach produkcyjnych i decyzyjnych oraz w tworzeniu i realizacji złożonych przedsięwzięć w środowisku pracy i poza nim,
- umiejętnością jasnego i jednoznacznego przedstawiania i konsultowania, w gronie specjalistów, swoich wniosków oraz teoretycznych i praktycznych przesłanek, które stanowią ich podstawę,
- umiejętnością uczenia się, pozwalającą kontynuować studia oraz umiejętnością sformułowania i rozwiązania typowego zadania badawczego przy wykorzystaniu nowoczesnych metod i narzędzi pozyskiwania i przetwarzania informacji.
Możliwość zatrudnienia
Potencjalne miejsca pracy dla absolwentów to: doradztwo rolnicze, stacje i firmy hodowlane, firmy zajmujące się produkcją i obrotem materiałem nasiennym oraz gospodarstwa rolnicze, rolnicze instytuty naukowe i wyższe uczelnie, szkolnictwo średnie, zawody bezpośrednio związane z kierunkiem studiów.
Absolwenci uzyskują wszechstronne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstw rolnych i pracy w szeroko pojętym agrobiznesie. Studenci mogą znaleźć zatrudnienie w gospodarstwach i przedsiębiorstwach prowadzących działalność rolniczą, a także w przedsiębiorstwach z otoczenia rolnictwa oraz w szkolnictwie i w różnych szczeblach administracji samorządowej i państwowej, jak również w ośrodkach doradztwa rolniczego oraz prywatnych firmach doradczych oraz na uczelniach wyższych i instytucjach badawczych.
studia niestacjonarne II stopnia
Liczba semestrów - 3
Profil - ogólnoakademicki
Dziedzina - nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca - rolnictwo i ogrodnictwo
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom - magister inżynier
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów - 90
Łączna liczba godzin zajęć - 615
Kierunki pokrewne
Bioinżynieria; biotechnologia - studia inżynierskie; leśnictwo; ochrona środowiska - studia inżynierskie; odnawialne źródła energii; ogrodnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka.
Zakres postępowania kwalifikacyjnego
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.
Przedmioty obowiązkowe
Analiza instrumentalna; podstawy przedsiębiorczości; agrobiotechnologia; kształtowanie środowiska; regionalne uwarunkowania uprawy roli i roślin; fitocenozy użytków zielonych; analiza finansowa gospodarstw; innowacje w produkcji zwierzęcej; agrofizyka; kultura, sztuka i tradycja regionu; język obcy; metody badań rolniczych; integrowana ochrona roślin; postęp biologiczny; marketing w agrobiznesie; technologie produkcji roślin towarowych
Przedmioty fakultatywne
Dla specjalności Agroekonomia: rachunkowość finansowa; spółdzielczość; zaawansowane techniki komputerowe w badaniach naukowych; zasady dobrej praktyki rolniczej; niekonwencjonalne źródła energii.
Dla specjalności Doradztwo agrotechniczne: jakość surowców roślinnych i bezpieczeństwo żywności; zaawansowane techniki komputerowe w badaniach naukowych; modele wzrostu i rozwoju roślin; zasady dobrej praktyki rolniczej; instytucjonalne otoczenie rolnictwa.
Dla specjalności Rolnictwo ekologiczne: płodozmian i uprawa roli w rolnictwie ekologicznym; rośliny uprawne i zielarskie w produkcji ekologicznej; organizacja gospodarstwa i marketing w produkcji ekologicznej; ekologiczne metody ograniczenia agrofagów; konwersje i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym.
Specjalności
Agroekonomia,
Doradztwo agrotechniczne,
Rolnictwo ekologiczne.
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe
Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia
Możliwość zatrudnienia
Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia