
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
studia stacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
Dyscyplina wiodąca |
rolnictwo i ogrodnictwo |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
850 |
Przedmioty obowiązkowe Biofizyka; analiza instrumentalna; podstawy przedsiębiorczości; postęp biologiczny; metody badań naukowych; bioekonomika; metodologia doradztwa; matematyczne modelowanie procesów przyrodniczych; język obcy; biotechnologia w środowisku; zarządzanie przedsiębiorstwem; rynek surowców i bioproduktów; bezpieczeństwo żywności i systemy jakości; komercjalizacja i transfer wiedzy. |
|
Przedmioty fakultatywne Dla specjalności Inżynieria surowców i bioproduktów: synteza i modyfikacja biomateriałów i biochemikaliów; innowacyjna gospodarka w produkcji pierwotnej; biotransformacja materii organicznej; rośliny lecznicze i substancje biologicznie czynne; biodegradowalne polimery; odpady w biogospodarce; innowacyjne zastosowanie surowców mineralnych; biotechnologia w przemyśle. Dla specjalności Bezpieczeństwo produkcji pierwotnej: zagrożenia biologiczne produkcji pierwotnej; metody analizy i diagnostyka czynników biologicznych; higiena i bezpieczeństwo produkcji pierwotnej; biomonitoring produkcji pierwotnej; normalizacja i systemy zarządzania jakością w produkcji pierwotnej; zagrożenia chemiczne produkcji pierwotnej; prawne aspekty zarządzania bezpieczeństwem produkcji pierwotnej; nadzór fito-sanitarny. Dla specjalności Towaroznawstwo i systemy jakości: jakość surowców i produktów spożywczych; higiena surowców; diagnostyka molekularna; badania marketingowe i trendy konsumenckie; produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne; towaroznawstwo środków do produkcji rolniczej; zarządzanie produktem; zarządzanie jakością i systemy oceny jakości. |
|
Specjalności |
Inżynieria surowców i bioproduktów, Bezpieczeństwo produkcji pierwotnej, Towaroznawstwo i systemy jakości. |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Absolwent kierunku biogospodarka wyróżnia się interdyscyplinarnym wykształceniem pozwalającym na dużą elastyczność na rynku pracy. Oznacza to możliwość zatrudnienia w różnych sektorach wchodzących w skład biogospodarki, np.: rolno-spożywczym, energetycznym jak i administracji publicznej. Absolwent studiów II stopnia na kierunku biogospodarka wykazuje się pogłębioną: - szczegółową znajomością zasad obowiązujących w produkcji pierwotnej z uwzględnieniem zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych, - znajomością zasad bezpieczeństwa biosanitarnego, - szczegółową znajomością zasad ochrony zdrowia roślin, - szczegółową znajomością zasad produkcji i transformacji bioproduktów, - znajomością zasad funkcjonowania biogospodarki oraz narzędzi i metod wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych, - znajomością zasad funkcjonowania rynków i konkurencji w biogospodarce, - znajomością zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, - wiedzą ogólną z dziedziny nauk rolniczych, szczególnie stosowanych technologii oraz wiedzą szczegółową z zakresu zrównoważonego rozwoju, jakości produkcji pierwotnej oraz ekonomiki, - zdolnością krytycznej analizy pozyskiwanej wiedzy i jej praktycznego wykorzystywania do opisu oraz analizy typowych problemów i obszarów działalności gospodarczej związanej szczególnie z produkcją pierwotną, - kwalifikacjami niezbędnymi do prowadzenia gospodarstwa rolnego produkującego surowce roślinne i zwierzęce. |
|
Możliwość zatrudnienia Absolwenci mają możliwość zatrudnienia w różnych sektorach wchodzących w skład biogospodarki, np.: rolno-spożywczym, bioenergetycznym, jak i administracji publicznej. Zdobyty zakres wiadomości i umiejętności umożliwi podjęcie pracy w przedsiębiorstwach wprowadzających i wykorzystujących innowacyjne technologie zarówno w produkcji pierwotnej jak i wtórnej, bioenergetyce, ochronnie i kształtowaniu środowiska. Absolwenci mogą również podejmować pracę w laboratoriach analitycznych, badawczych, diagnostycznych zajmujących się analizą biologiczną i chemiczną oraz w firmach specjalizujących się w innowacyjnych technologiach wykorzystujących odnawialne zasoby. Absolwenci są przygotowani także do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej, szczególnie na terenach wiejskich w tym prowadzenia gospodarstw rolnego. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Bioinżynieria; biotechnologia; leśnictwo; ochrona środowiska; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; ogrodnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo; zootechnika. |
studia niestacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
Dyscyplina wiodąca |
rolnictwo i ogrodnictwo |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
599 |
Przedmioty obowiązkowe Biofizyka; analiza instrumentalna; podstawy przedsiębiorczości; postęp biologiczny; metody badań naukowych; bioekonomika; metodologia doradztwa; matematyczne modelowanie procesów przyrodniczych; język obcy; biotechnologia w środowisku; zarządzanie przedsiębiorstwem; rynek surowców i bioproduktów; bezpieczeństwo żywności i systemy jakości; komercjalizacja i transfer wiedzy. |
|
Przedmioty fakultatywne Dla specjalności Inżynieria surowców i bioproduktów: synteza i modyfikacja biomateriałów i biochemikaliów; innowacyjna gospodarka w produkcji pierwotnej; biotransformacja materii organicznej; rośliny lecznicze i substancje biologicznie czynne; biodegradowalne polimery; odpady w biogospodarce; innowacyjne zastosowanie surowców mineralnych; biotechnologia w przemyśle. Dla specjalności Bezpieczeństwo produkcji pierwotnej: zagrożenia biologiczne produkcji pierwotnej; metody analizy i diagnostyka czynników biologicznych; higiena i bezpieczeństwo produkcji pierwotnej; biomonitoring produkcji pierwotnej; normalizacja i systemy zarządzania jakością w produkcji pierwotnej; zagrożenia chemiczne produkcji pierwotnej; prawne aspekty zarządzania bezpieczeństwem produkcji pierwotnej; nadzór fito-sanitarny. Dla specjalności Towaroznawstwo i systemy jakości: jakość surowców i produktów spożywczych; higiena surowców; diagnostyka molekularna; badania marketingowe i trendy konsumenckie; produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne; towaroznawstwo środków do produkcji rolniczej; zarządzanie produktem; zarządzanie jakością i systemy oceny jakości. |
|
Specjalności |
Inżynieria surowców i bioproduktów, Bezpieczeństwo produkcji pierwotnej, Towaroznawstwo i systemy jakości. |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Możliwość zatrudnienia Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Bioinżynieria; biotechnologia; leśnictwo; ochrona środowiska; odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami; ogrodnictwo; technika rolnicza i leśna; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo; zootechnika. |