Oferta Dydaktyczna
Studia II Stopnia - Kierunek Bioinżynieria zwierząt

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 studia stacjonarne II stopnia 

Liczba semestrów

3

Profil

ogólnoakademicki

Dziedzina

nauki rolnicze

Dyscyplina wiodąca

zootechnika i rybactwo

Tytuł zawodowy nadawany absolwentom

magister inżynier

Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów

90

Łączna liczba godzin zajęć

905

Przedmioty obowiązkowe

Statystyka w naukach przyrodniczych; diagnostyka molekularna; zastosowanie izotopów i przeciwciał w diagnostyce laboratoryjnej; bioinżynieria procesów komórkowych; bioinżynieria rozrodu w akwakulturze; bioinformatyka; bioindykacja środowiska przyrodniczego; warsztaty naukowe; aspekty etyczno-filozoficzne w hodowli zwierząt; tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce; ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie; metodyka i analiza doświadczeń w naukach przyrodniczych; podstawy proteomiki; nutrigenomika; organizmy genetycznie modyfikowane; język obcy; prawo patentowe; warsztaty – absolwent na rynku pracy; biologia i hodowla komórek macierzystych; modelowanie systemów biologicznych; ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich.

Przedmioty fakultatywne

Bezpieczeństwo narodowe; biomedyczne kierunki embriologii; biotechnologia w sterowaniu procesami wzrostu, rozwoju, sezonowości rozrodu i laktacji; fizjologia okresu neonatalnego; genetyka ilościowa; historia Polski XX wieku; historia sztuki i kultury polskiej; materiał biologiczny w badaniach diagnostycznych; metody badań procesów komórkowych; metody badań żywieniowych; mikroczynniki środowiska hodowlanego; modele badawcze i układy doświadczalne w badaniach żywieniowych; molekularne podstawy rozwoju zarodkowego ptaków; nieinwazyjne metody diagnostyczne i komputerowa analiza obrazu w doświadczalnictwie biologicznym; ocena ryzyka wykorzystania analiz molekularnych; podstawy socjobiologii; pszczelarstwo; rozwój cywilizacji świata; środowisko wodne jako źródło zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka; toksykologia wodna; zoonozy.

Specjalności

brak

Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe

Absolwent studiów II stopnia posiada rozszerzoną – w stosunku do studiów pierwszego stopnia – wiedzę z zakresu bioinżynierii zwierząt, ze szczególnym  uwzględnieniem praktycznych zajęć w laboratoriach. Dysponuje wiedzą teoretyczną i nabytymi umiejętnościami praktycznymi (nowoczesne techniki hodowli komórek i tkanek, techniki biologii molekularnej i metody stosowane w biotechnologii rozrodu zwierząt), pozwalającymi na opis i wyjaśnianie procesów oraz zjawisk zachodzących w przyrodzie, a także wiedzą specjalistyczną z zakresu objętego programem nauczania. Absolwenta cechuje znajomość języka obcego na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przyjętego przez Radę Europy, dzięki temu czyta ze zrozumieniem i biegle wykorzystuje literaturę naukową, a także przygotowuje i wygłasza w języku polskim i angielskim prezentacje z zakresu bioinżynierii zwierząt. Absolwent jest przygotowany do obsługi aparatury badawczej, zna nowoczesne metody analityczne oraz molekularne. Potrafi planować badania i przygotowywać opracowania naukowe; jest przygotowany do kontynuowania kształcenia w szkole doktorskiej w najlepszych uczelniach polskich i zagranicznych. Absolwent jest przygotowany do samodzielnego rozwijania swoich umiejętności zawodowych oraz do aktywnego przystosowywania się do zmieniającej się koniunktury na polskim i zagranicznym rynku pracy. Ma możliwość kontynuowania kształcenia w szkole doktorskiej uzyskując 8 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji. Ukończenie studiów daje również prawo do aplikowania na studia podyplomowe.

Możliwość zatrudnienia

Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwent jest przygotowany do pracy w przemyśle biotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnie czynnych wykorzystywanych w weterynarii i produkcji zwierzęcej, jednostkach naukowo-badawczych, instytutach branżowych, laboratoriach badawczych i diagnostycznych w zakresie podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych wykorzystujących materiał biologiczny; przemyśle; administracji; placówkach ochrony przyrody. Może również podjąć pracę w instytucjach zajmujących się planowaniem i organizacją pracy hodowlanej, a także w zakładach higieny weterynaryjnej, placówkach ochrony przyrody oraz w podmiotach nadzorujących kontrolę jakości pasz i żywności, jak również w administracji samorządowej i jednostkach podlegających resortowi rolnictwa w Polsce i Unii Europejskiej.

Zakres postępowania kwalifikacyjnego

Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.

Kierunki pokrewne

Analityka medyczna; biotechnologia; ochrona środowiska; rolnictwo; zootechnika.

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
al. Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 633 13 36
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka
helpdeskURK tel.: 4444
helpdeskURK e-mail: helpdeskURK[a]urk.edu.pl
© 2020 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki URK
Redaktor strony: Iwona Fijałkowska