
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
studia stacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
Dyscyplina wiodąca |
zootechnika i rybactwo |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
905 |
Przedmioty obowiązkowe Statystyka w naukach przyrodniczych; diagnostyka molekularna; zastosowanie izotopów i przeciwciał w diagnostyce laboratoryjnej; bioinżynieria procesów komórkowych; bioinżynieria rozrodu w akwakulturze; bioinformatyka; bioindykacja środowiska przyrodniczego; warsztaty naukowe; aspekty etyczno-filozoficzne w hodowli zwierząt; tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce; ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie; metodyka i analiza doświadczeń w naukach przyrodniczych; podstawy proteomiki; nutrigenomika; organizmy genetycznie modyfikowane; język obcy; prawo patentowe; warsztaty – absolwent na rynku pracy; biologia i hodowla komórek macierzystych; modelowanie systemów biologicznych; ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich. |
|
Przedmioty fakultatywne Bezpieczeństwo narodowe; biomedyczne kierunki embriologii; biotechnologia w sterowaniu procesami wzrostu, rozwoju, sezonowości rozrodu i laktacji; fizjologia okresu neonatalnego; genetyka ilościowa; historia Polski XX wieku; historia sztuki i kultury polskiej; materiał biologiczny w badaniach diagnostycznych; metody badań procesów komórkowych; metody badań żywieniowych; mikroczynniki środowiska hodowlanego; modele badawcze i układy doświadczalne w badaniach żywieniowych; molekularne podstawy rozwoju zarodkowego ptaków; nieinwazyjne metody diagnostyczne i komputerowa analiza obrazu w doświadczalnictwie biologicznym; ocena ryzyka wykorzystania analiz molekularnych; podstawy socjobiologii; pszczelarstwo; rozwój cywilizacji świata; środowisko wodne jako źródło zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka; toksykologia wodna; zoonozy. |
|
Specjalności |
brak |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Absolwent studiów II stopnia posiada rozszerzoną – w stosunku do studiów pierwszego stopnia – wiedzę z zakresu bioinżynierii zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem praktycznych zajęć w laboratoriach. Dysponuje wiedzą teoretyczną i nabytymi umiejętnościami praktycznymi (nowoczesne techniki hodowli komórek i tkanek, techniki biologii molekularnej i metody stosowane w biotechnologii rozrodu zwierząt), pozwalającymi na opis i wyjaśnianie procesów oraz zjawisk zachodzących w przyrodzie, a także wiedzą specjalistyczną z zakresu objętego programem nauczania. Absolwenta cechuje znajomość języka obcego na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przyjętego przez Radę Europy, dzięki temu czyta ze zrozumieniem i biegle wykorzystuje literaturę naukową, a także przygotowuje i wygłasza w języku polskim i angielskim prezentacje z zakresu bioinżynierii zwierząt. Absolwent jest przygotowany do obsługi aparatury badawczej, zna nowoczesne metody analityczne oraz molekularne. Potrafi planować badania i przygotowywać opracowania naukowe; jest przygotowany do kontynuowania kształcenia w szkole doktorskiej w najlepszych uczelniach polskich i zagranicznych. Absolwent jest przygotowany do samodzielnego rozwijania swoich umiejętności zawodowych oraz do aktywnego przystosowywania się do zmieniającej się koniunktury na polskim i zagranicznym rynku pracy. Ma możliwość kontynuowania kształcenia w szkole doktorskiej uzyskując 8 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji. Ukończenie studiów daje również prawo do aplikowania na studia podyplomowe. |
|
Możliwość zatrudnienia Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami uzyskanymi podczas studiów absolwent jest przygotowany do pracy w przemyśle biotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnie czynnych wykorzystywanych w weterynarii i produkcji zwierzęcej, jednostkach naukowo-badawczych, instytutach branżowych, laboratoriach badawczych i diagnostycznych w zakresie podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych wykorzystujących materiał biologiczny; przemyśle; administracji; placówkach ochrony przyrody. Może również podjąć pracę w instytucjach zajmujących się planowaniem i organizacją pracy hodowlanej, a także w zakładach higieny weterynaryjnej, placówkach ochrony przyrody oraz w podmiotach nadzorujących kontrolę jakości pasz i żywności, jak również w administracji samorządowej i jednostkach podlegających resortowi rolnictwa w Polsce i Unii Europejskiej. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Analityka medyczna; biotechnologia; ochrona środowiska; rolnictwo; zootechnika. |