
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
studia stacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
4 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki społeczne |
Dyscyplina wiodąca |
ekonomia i finanse |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
120 |
Łączna liczba godzin zajęć |
736 |
Przedmioty obowiązkowe Wnioskowanie statystyczne; makroekonomia; prawo gospodarcze; historia myśli ekonomicznej; rynek kapitałowy i finansowy; gospodarowanie kapitałem ludzkim; zarządzanie funduszami strukturalnymi; ekonomika środowiska; ekonomika przetwórstwa rolno-spożywczego; ekonometria i prognozowanie procesów gospodarczych; ekonomia matematyczna; strategie przedsiębiorstw; analiza rynków rolnych; współczesne doktryny społeczno-gospodarcze; ekonomia zrównoważonego rozwoju; samorządność terytorialna i gospodarcza; ekonomia menadżerska; rachunkowość zarządcza; badania operacyjne; ekonomika obszarów problemowych; systemy jakości w gospodarce żywnościowej; język obcy; ekonomia międzynarodowa; interwencjonizm w gospodarce żywnościowej; inwestycje w gospodarce żywnościowej. |
|
Przedmioty fakultatywne Ekonomia społeczna; towaroznawstwo żywności; ekonomika zasobów pracy; fundusze strukturalne; etyka gospodarcza; resource economics; International marketing; global economy; monitoring rozwoju regionalnego; rolnictwo ekologiczne; zarządzanie organizacją doradczą; gospodarka nieruchomościami; handel międzynarodowy produktami rolno-spożywczymi; historia wsi i rolnictwa; agritourism; economics aspects of organic farming; Fundamentals of marketing; ekonomia zasobów naturalnych; ekonomika środowiska; rachunkowość budżetowa; prognozowanie w przedsiębiorstwie; rachunkowość handlowa. |
|
Specjalności |
Ekonomika gospodarki żywnościowej, Business economics. |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Absolwenci studiów magisterskich na kierunku ekonomia posiadają wszechstronną i poszerzoną w stosunku do studiów I stopnia wiedzę z zakresu ekonomii oraz gospodarowania zasobami finansowymi, ludzkimi, materialnymi oraz nauk o zarządzaniu. Posiadają umiejętności wykorzystywania metod analitycznych do badania zjawisk i procesów gospodarczych, w tym zwłaszcza w gospodarce żywnościowej oraz modelowania ich przebiegu w skali mikro- i makroekonomicznej w warunkach gospodarki rynkowej. Posiadają też umiejętności przygotowywania projektów, sporządzania planów biznesu i wniosków aplikacyjnych, potrafią świadczyć usługi doradcze oraz podejmować racjonalne decyzje związane z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem zasobów przez podmioty sektora prywatnego i publicznego w kraju i za granicą. Są oni przygotowani do podejmowania pracy w różnych sektorach, a w szczególności w sektorze gospodarki żywnościowej oraz do prowadzenia działalności gospodarczej. Absolwenci znają sposoby rozwiązywania różnych problemów dotyczących przedsiębiorstw i instytucji publicznych. Posiadają umiejętności przeprowadzania analizy, interpretacji i oceny zjawisk i procesów zarządzania, a także organizowania pracy zespołowej, kierowania zespołami ludzkimi, negocjowania i przekonywania. Absolwenci business economics posiadają wszechstronną wiedzę w dziedzinie ekonomii i zarządzania. W trakcie studiów nabywają umiejętności w zakresie identyfikacji i analizy otoczenia rynkowego podmiotów gospodarczych, prowadzących działalność, zarówno w skali lokalnej, jak i międzynarodowej. Ponadto posiadają obszerną wiedzę dotyczącą zagadnień związanych z gospodarką żywnościową i agrobiznesem, głównie w obszarze realizowania założeń międzynarodowej polityki rolnej oraz wielofunkcyjnego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Absolwenci wykazują umiejętności sporządzania strategii i planów rozwoju, przygotowywania projektów oraz wniosków aplikacyjnych z zakresu marketingu i zarządzania zasobami przedsiębiorstwa. W związku z tym, iż językiem wykładowym specjalności jest angielski Absolwenci są w stanie posługiwać się nim płynnie w zakresie komunikacji biznesowej, przygotowywania i prowadzenia prezentacji projektowych, pracy analitycznej, przy raportowaniu i prowadzeniu badań naukowych w zakresie problematyki społeczno-gospodarczej. |
|
Możliwość zatrudnienia Absolwenci są dobrze przygotowani do pracy na stanowiskach menedżerów średniego i wyższego szczebla, specjalistów ds. zarządzania, doradców i konsultantów w organizacjach o charakterze gospodarczym lub publicznym, jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, szczególnie w obszarze rolnictwa i jego działalności towarzyszących. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Analityka gospodarcza; finanse i rachunkowość; gospodarka i administracja publiczna; gospodarka przestrzenna; informatyka i ekonomia; logistyka; metody ilościowe w ekonomii i systemy informacyjne; międzynarodowe stosunki gospodarcze; polityka społeczna; rachunkowość i controling; stosunki międzynarodowe; zarządzanie i inżynieria produkcji; zarządzanie. |
studia niestacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
4 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki społeczne |
Dyscyplina wiodąca |
ekonomia i finanse |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
120 |
Łączna liczba godzin zajęć |
736 |
Przedmioty obowiązkowe Wnioskowanie statystyczne; makroekonomia; prawo gospodarcze; historia myśli ekonomicznej; rynek kapitałowy i finansowy; gospodarowanie kapitałem ludzkim; zarządzanie funduszami strukturalnymi; ekonomika środowiska; ekonomika przetwórstwa rolno-spożywczego; ekonometria i prognozowanie procesów gospodarczych; ekonomia matematyczna; strategie przedsiębiorstw; analiza rynków rolnych; współczesne doktryny społeczno-gospodarcze; ekonomia zrównoważonego rozwoju; samorządność terytorialna i gospodarcza; ekonomia menadżerska; rachunkowość zarządcza; badania operacyjne; ekonomika obszarów problemowych; język obcy; ekonomia międzynarodowa; interwencjonizm w gospodarce żywnościowej; inwestycje w gospodarce żywnościowej. |
|
Przedmioty fakultatywne Ekonomia społeczna; towaroznawstwo żywności; ekonomika zasobów pracy; etyka gospodarcza; resource economics; International marketing; global economy; monitoring rozwoju regionalnego; rolnictwo ekologiczne; zarządzanie organizacją doradczą; gospodarka nieruchomościami; handel międzynarodowy produktami rolno-spożywczymi; historia wsi i rolnictwa; agritourism; economics aspects of organic farming; Fundamentals of marketing; produkcja i obrót materiałem siewnym; ekonomia zasobów naturalnych; ekonomika środowiska; rachunkowość budżetowa; prognozowanie w przedsiębiorstwie; rachunkowość handlowa. |
|
Specjalności |
Ekonomika gospodarki żywnościowej, |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Możliwość zatrudnienia Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Analityka gospodarcza; finanse i rachunkowość; gospodarka i administracja publiczna; gospodarka przestrzenna; informatyka i ekonomia; logistyka; metody ilościowe w ekonomii i systemy informacyjne; międzynarodowe stosunki gospodarcze; polityka społeczna; rachunkowość i controling; stosunki międzynarodowe; zarządzanie i inżynieria produkcji; zarządzanie. |