
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
studia stacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
Dyscyplina wiodąca |
rolnictwo i ogrodnictwo |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
861 |
Przedmioty obowiązkowe Regionalizm dziedzictwa kulturowego Polski i Europy; statystyka i doświadczalnictwo; biologia molekularna; analiza źródeł etnobotanicznych; rośliny lecznicze w fitocenozach; ochrona zasobów genowych roślin leczniczych; grzyby lecznicze; podstawy biznesu; język obcy; doradztwo i rzeczoznawstwo; produkty pszczele; produkty roślinne w kosmetyce; produkty roślinne w profilaktyce chorób dieto zależnych; rośliny trujące; biologia kwitnienia roślin leczniczych; praktikum z technologii roślin leczniczych; toksykologia z elementami ekotoksykologii; bezpieczeństwo surowców roślinnych. |
|
Przedmioty fakultatywne Ogrodnictwo miejskie; owady w służbie człowieka; historia sztuki; antyoksydacyjne właściwości roślin leczniczych; jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności; kultury tkankowe roślin leczniczych i prozdrowotnych; analiza i wizualizacja danych doświadczalnych; gatunki obce i inwazyjne; integrowana ochrona roślin ogrodniczych; komputerowa analiza wyników; embriologia eksperymentalna roślin |
|
Specjalności |
brak |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Absolwent z tytułem magister inżynier technologii roślin leczniczych i prozdrowotnych posiada rozszerzoną wiedzę przyrodniczą, potrafi prowadzić działalność w zakresie technologii roślin leczniczych i prozdrowotnych połączoną z dbałością o zachowanie bioróżnorodności w ekosystemach naturalnych i agrocenozach oraz z troską o zrównoważony rozwój obszarów życia i działalności rolniczej. Planuje, dobiera i modyfikuje technologie i techniki w celu uzyskania surowca i produktu roślinnego odpowiadającego wymaganiom rynkowym. Posiada zaawansowaną znajomość i umiejętność wykorzystania nowoczesnych metod analitycznych do oceny jakości surowców roślinnych oraz kontroli ich bezpieczeństwa na wszystkich etapach produkcji, przechowywania, przetwarzania i wprowadzania na rynek. Ocenia rolę roślin leczniczych i prozdrowotnych w racjonalnym żywieniu i potrafi je wykorzystać w zbilansowanej diecie. Ma kompetencje do podejmowania zadań doradcy w zakresie technologii roślin leczniczych. Rozumie potrzebę przestrzegania standardów etycznych i wartości leżących u podstaw działalności zawodowej. |
|
Możliwość zatrudnienia Magister inżynier technologii roślin leczniczych i prozdrowotnych jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz podjęcia pracy specjalisty lub doradcy w sektorze produkcji, towaroznawstwa, przetwarzania i marketingu surowców roślinnych, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmakologicznym. Może podjąć pracę w jednostkach dokonujących oceny jakości surowców i końcowych produktów zielarskich, gdyż potrafi weryfikować surowce roślinne pod kątem zawartości i składu ilościowego i jakościowego związków czynnych. Kompetencje absolwenta umożliwiają podjęcie działalności w organizacjach służących doradztwu rolniczemu, promowaniu zdrowia i poprawy jakości życia, a także pozyskiwaniu funduszy na rzecz takiej działalności. Może popularyzować wiedzę o właściwościach ziół i roślin leczniczych w mediach, prowadzić kursy, seminaria oraz warsztaty. Posiada również kwalifikacje do podjęcia pracy w jednostkach naukowo-badawczych. |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Ogrodnictwo; zielarstwo i fitopatologia; zielarstwo i terapie roślinne; zielarstwo. |
studia niestacjonarne II stopnia
Liczba semestrów |
3 |
Profil |
ogólnoakademicki |
Dziedzina |
nauki rolnicze |
Dyscyplina wiodąca |
rolnictwo i ogrodnictwo |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom |
magister inżynier |
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów |
90 |
Łączna liczba godzin zajęć |
522 |
Przedmioty obowiązkowe Biologia molekularna; analiza źródeł etnobotanicznych; grzyby lecznicze; ochrona zasobów genowych roślin leczniczych; statystyka i doświadczalnictwo; rośliny lecznicze w fitocenozach; regionalizm dziedzictwa kulturowego Polski i Europy; podstawy biznesu; doradztwo i rzeczoznawstwo; produkty pszczele; produkty roślinne w kosmetyce; produkty roślinne w profilaktyce chorób dieto zależnych; rośliny trujące; biologia kwitnienia roślin leczniczych; praktikum z technologii roślin leczniczych; toksykologia z elementami ekotoksykologii; bezpieczeństwo surowców roślinnych; język obcy. |
|
Przedmioty fakultatywne Ogrodnictwo miejskie; owady w służbie człowieka; historia sztuki; antyoksydacyjne właściwości roślin leczniczych; jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności; kultury tkankowe roślin leczniczych i prozdrowotnych; analiza i wizualizacja danych doświadczalnych; gatunki obce i inwazyjne; integrowana ochrona roślin ogrodniczych; komputerowa analiza wyników; historia sztuki; embriologia eksperymentalna roślin; pestycydy i technika ochrony. |
|
Specjalności |
brak |
Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Możliwość zatrudnienia Jak dla studiów stacjonarnych II stopnia |
|
Zakres postępowania kwalifikacyjnego |
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie. |
Kierunki pokrewne |
Ogrodnictwo; zielarstwo i fitopatologia; zielarstwo i terapie roślinne; zielarstwo. |