Oferta dydaktyczna

     Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

ikona svg - registered Internetowa Rejestracja Kandydatów /strona WWW/


Jednostka prowadząca:

Wydział Technologii Żywności

Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności

Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków

Adres do korespondencji: al. Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

tel.: 12 662 47 46

e-mail: suplementy@urk.edu.pl

Opis studiów

Celem kształcenia na studiach jest zdobycie przez Słuchaczy wiedzy z zakresu suplementów diety, żywności wzbogaconej, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, z uwzględnieniem aspektów żywieniowych, toksykologicznych i analitycznych. Studia umożliwią Słuchaczom nabycie umiejętności określania ryzyka zdrowotnego wynikającego ze spożywania omawianych produktów, interpretacji wyników oznaczeń analitycznych tych produktów, a także oceny prawidłowości ich oznakowania w kontekście odpowiednich regulacji prawnych, w tym tych dotyczących oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

Absolwent studiów podyplomowych będzie:

  • posiadać wiedzę na temat składu suplementów diety, żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia,
  • znać zapisy regulacji prawnych dotyczących wprowadzania ww. środków spożywczych do obrotu handlowego oraz obejmujących zasady urzędowej kontroli i zapewnienia bezpieczeństwa życia i zdrowia konsumentów,
  • potrafił dobrać metody analityczne służące ocenie składu i bezpieczeństwa spożycia omawianych produktów,
  • potrafił ocenić prawidłowość oznakowania, jak również zaprojektować nowy produkt z omawianych kategorii produktów oraz sporządzić odpowiednią dokumentację.

Adresaci studiów

  • osoby zatrudnione w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności i  sprawujących nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności,
  • dietetycy i pracownicy zakładów żywienia zbiorowego,
  • pracownicy placówek dystrybuujących lub produkujących suplementy diety, żywność wzbogaconą lub żywność funkcjonalną,
  • nauczyciele technologii żywności, towaroznawstwa i pokrewnych kierunków.

Plan studiów

  • 2 semestry – zajęcia w formie dwudniowych (sobotnio-niedzielnych) zjazdów oraz w formie kształcenia na odległość (piątki, w godzinach popołudniowych),
  • formy zajęć: wykłady (realizowane w formie zdalnej w czasie rzeczywistym), ćwiczenia laboratoryjne i projektowe oraz seminaria,
  • łącznie 200 godzin dydaktycznych,
  • 30 pkt ECTS,
  • Przedmioty

Koszt studiów

4850 zł płatne w dwóch ratach (2425 PLN – I semestr, 2425 PLN – II semestr)

Rekrutacja

Rozpoczęcie rekrutacji: 15.05.2024 r.   

Rekrutacja prowadzona jest przez internetowy system rekrutacji kandydatów na studia Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie – bezpośredni link do rekrutacji

Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

Serdecznie zapraszamy.

Sekretariat

mgr inż. Klaudia Kawa

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie

Wydział Technologii Żywności

Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności

Balicka 122 (pok. 1.66), 30-149 Kraków

tel.: 12 662 47 46

e-mail: suplementy@urk.edu.pl

Kierownik studiów

Dr hab. inż. Sławomir Pietrzyk, prof. URK

tel.: 12 662 48 38

e-mail: slawomir.pietrzyk@urk.edu.pl

Przedmioty studiów

  1. Żywienie człowieka
  2. Suplementy diety
  3. Żywność wzbogacona
  4. Żywność specjalnego przeznaczenia
  5. Toksykologia żywności
  6. Analiza jakościowa i ilościowa suplementów diety, żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia
  7. Mikrobiologia
  8. Dodatki do żywności
  9. Zioła i przyprawy
  10. Opakowania
  11. Wymagania sanitarno-higieniczne w produkcji suplementów diety, żywności wzbogaconej i specjalnego przeznaczenia
  12. Wprowadzanie nowego produktu na rynek