Oferta dydaktyczna

     Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

studia stacjonarne

Liczba semestrów - 4
Profil - ogólnoakademicki
Dziedzina - nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca – technologia żywności i żywienia
Pozostałe dyscypliny – nauki biologiczne, nauki chemiczne
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom - magister
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów - 120
Łączna liczba godzin zajęć - 1248

 

Kierunki pokrewne

analityka chemiczna i spożywcza, analityka chemiczna, analityka medyczna, bioanalityka chemiczna, biokosmetologia, biologia stosowana, biologia, biotechnologia przemysłowa, biotechnologia, chemia kosmetyczna, chemia kosmetyków i farmaceutyków z elementami biznesu, chemia, dietetyka, farmacja, inżynieria chemiczna i procesowa, kosmetologia, technologia biomedyczna, technologia chemiczna, technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych, technologia żywności i żywienie człowieka

 

Zakres postępowania kwalifikacyjnego

Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.

Program studiów

Specjalności - brak

Sylwetka absolwenta i uprawnienia zawodowe
Absolwent kierunku technologia biokosmetyków posiada szeroką wiedzę oraz umiejętności niezbędne do planowania, organizowania i nadzorowania produkcji kosmetyków, w tym przede wszystkim nowoczesnych kosmetyków naturalnych. Potrafi projektować innowacyjne produkty kosmetyczne, nadzorować poszczególne etapy ich badań oraz wprowadzania na rynek. Potrafi współpracować z firmami zajmującymi się dystrybucją surowców kosmetycznych i kosmetyków. Absolwent kierunku będzie posiadał interdyscyplinarną wiedzę z zakresu chemii kosmetycznej, mikrobiologii, projektowania i wytwarzania biokosmetyków oraz bezpieczeństwa i regulacji prawnych.

 

Koncepcja kształcenia na kierunku technologia biokosmetyków wiąże się z przekazywaniem przyszłym absolwentom najnowszej wiedzy, umiejętności oraz kompetencji społecznych związanych z możliwościami i potencjałem wykorzystania surowców spożywczych w przemyśle kosmetycznym. Studia na kierunku technologia biokosmetyków pozwolą na wykształcenie wysoko wykwalifikowanej kadry, zdolnej do projektowania, produkcji i oceny jakości biokosmetyków zgodnie z najnowszymi trendami i regulacjami prawnymi.



Możliwość zatrudnienia
Współczesny rynek kosmetyczny charakteryzuje się niezwykle wysoką dynamiką rozwoju wykazując coraz szersze zainteresowanie kosmetykami naturalnymi i ekologicznymi. Stwarza to zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu technologii biokosmetyków. Świadomi użytkownicy kosmetyków poszukują produktów o bezpiecznych składach, pochodzących z naturalnych surowców, a branża kosmetyczna dąży do zrównoważonej produkcji, eliminacji syntetycznych dodatków i stosowania nowoczesnych metod wytwarzania.

Osoby kończące kierunek technologia biokosmetyków mają możliwość zatrudnienia nie tylko w przedsiębiorstwach produkujących i dystrybuujących kosmetyki oraz surowce kosmetyczne, ale także, dzięki zdobytej wiedzy teoretycznej i praktycznej, w firmach farmaceutycznych, chemicznych oraz laboratoriach analitycznych i badawczych. Potencjalnymi miejscami pracy są również gabinety kosmetyczne i centra odnowy biologicznej, bazujące na kosmetykach własnej produkcji. Wszechstronne przygotowanie pozwala absolwentowi na dostosowanie się do wymagań różnych branż, a także ma możliwość prowadzenia własnej działalności związanej z produkcją biokosmetyków.