Oferta dydaktyczna

     Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Wydział Technologii Żywności

 


 studia stacjonarne I stopnia


Liczba semestrów - 7
Profil - praktyczny
Dziedzina - nauki rolnicze
Dyscyplina wiodąca - technologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom - inżynier
Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów - 210
Łączna liczba godzin zajęć - 2229

 

Zakres postępowania kwalifikacyjnego

Konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony); język obcy i 1 przedmiot do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki z astronomią, matematyki.

Laureaci i finaliści wybranych olimpiad stopnia centralnego, konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych są zwolnieni z postępowania kwalifikacyjnego.
Uwzględniane olimpiady: biologiczna, chemiczna, fizyczna, informatyczna, matematyczna, statystyczna, wiedzy technicznej, wiedzy o żywieniu i żywności, wiedzy o żywności, wiedzy i umiejętności rolniczych w blokach technologii żywnoci, gastronomia.

Przedmioty obowiązkowe

chemia ogólna i nieorganiczna; technologia informacyjna; matematyka z elementami statystyki; obliczenia chemiczne; przydatność technologiczna surowców roślinnych w browarnictwie; technologia słodu; ergonomia i bezpieczeństwo pracy; chemia organiczna; fizyka; grafika inżynierska; procesy warzelni; ochrona własności intelektualnej; język obcy; wychowanie fizyczne; biochemia; mikrobiologia żywności; ogólna technologia żywności; maszyny i urządzenia w słodownictwie i browarnictwie; chemia żywności; analiza i ocena jakości żywności; analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych; fermentacja i dojrzewanie piwa; inżynieria bioprocesowa; inżynieria bioreaktorowa; higiena w browarze; ekologia i ochrona środowiska; technologia rozlewu piwa; chmiel i produkty chmielarskie; media w słodowni i browarze; projektowanie nowych produktów piwowarskich; automatyka, technika i sterowanie procesami w browarnictwie; stabilizacja piwa; analiza sensoryczna piwa; aspekty prawne i ekonomiczne funkcjonowania browaru; projektowanie i uruchamianie browaru; ekonomia; rachunkowość; praktyka zawodowa.